Tematem spotkania będzie proces tworzenia konkretnych smaków na przykładzie kombuchy CUDO, w tym proces fermentacji i szukania odpowiedniego balansu podczas warzenia – poszukamy analogii między nimi, a procesem twórczym kreacji dzieła przez artystę. Czy mają cechy wspólne ? Jakie doznania towarzyszą obu procesom? Porozmawiamy o designie jako elemencie tożsamości marki i strategii marketingowej. Uczestników spotkania zaprosimy na degustację kombuchy i herbat.

Kombucha to bezalkoholowy napój fermentowany, warzony na bazie wyselekcjonowanych herbat. Zawiera żywe kultury bakterii i drożdży, które zamieniają cukier na korzystne dla zdrowia kwasy organiczne i mikroelementy. Powstaje naturalny, smaczny napój, który doskonale gasi pragnienie, wzmacnia odporność i przyspiesza procesy metaboliczne. W Europie od kilku lat powstają małe warzelnie, produkujące kombuchę tradycyjną metodą fermentacji. Jest to elementem szerszego trendu, związanego z powrotem do wytwarzania zdrowej, nieprzetworzonej żywności.

Tomasz Krzeczkowski- Świdniczanin, który od dwóch lat rozwija autorską warzelnię fermentowanych napojów bezalkoholowych marki Cudo Kombucha Tea.

Projekt Fundacji Ładne Historie jest współfinansowany przez Gminę Miasto Świdnica i Starostwo Powiatowe w Świdnicy. Współorganizatorem jest Świdnicki Ośrodek Kultury.